Takk til alle ved URRA for en fantastisk 17.mai-markering

fantastisk 17.mai-markering

Elevrådsleder Una Alsos tale.

Kjære alle sammen,

Gratulerer med dagen! Det er veldig hyggelig å stå her og få lov til å holde en tale for dere.

I dag feirer vi Norges grunnlov som ble skrevet for 205 år siden. På vanlig måte feirer vi grunnlovsdagen med barnetog, flagg, korpsmusikk og jubel. I andre land er det mer vanlig å vise frem soldater og stridsvogner. I Norge er dette dagen vi nordmenn spiser mest is og pølser og feirer sammen med venner og familie. Ikke rart Norge er kåret til et av verdens beste land å bo i! Men dette fører også med seg et visst ansvar. Vi kan ikke bare sitte her og være fornøyde og selvtilfredse med det vi har oppnådd. Vi må dele våre erfaringer, ressurser og kunnskap med andre land. På den måte kan vi hjelpe andre land ved å oppnå det samme som vi har. På samme måte må vi ta imot kunnskap og erfaringer fra andre land som gjør at Norge blir et enda bedre land å bo i.

  1. mai er først og fremst en dag som preges av glede og feiring. Men vi kan også bruke den til å reflektere over viktige og aktuelle temaer. For selv om vi har mye å være glad og takknemlig for har vi utfordringer og problemer som vi må jobbe med. Det er spesielt tre temaer jeg vil trekke frem som har betydd mye for barn og ungdom det siste året. Dette gjelder arbeid med klima og miljø, #metoo i skolegården og mangfold på skolen og i samfunnet. Miljø, metoo og mangfold.

Først om Miljø

Gjennom vinteren og våren har hundretusenvis av ungdommer, med modige Greta Thunberg i spissen, stilt opp og streiket for klimaet. Greta har fått oss til å skjønne at vi har en miljøkrise. Hvis vi ikke tar det på alvor vil det snart være for sent. Hver og en av oss kan gjøre litt for å bidra til å hjelpe klimaet. Vi kan kildesortere, kaste mindre mat, spise mindre kjøtt og mer grønnsaker, kjøre kollektivt eller for eksempel bruke de nye kule elsparkesyklene. Ingen kan gjøre alt – men alle kan gjøre litt.

Så til #Metoo i skolegården

I det siste har mange diskutert måten vi snakker til hverandre på og begrepet metoo i skolegården er blitt aktuelt. I tillegg til at mange elever banner blir det også slengt stygge skjellsord til hverandre i skolegården. Tre jenter skrev om dette i Aftenposten og fikk masse støtte og oppmerksomhet i media, fra politikere og andre offentlige myndigheter. Jentene hevdet mange i skolegården får slengt nedsettende seksuelle bemerkninger etter seg. Det er ikke greit. Lærerne og voksne må hjelpe oss og ta dette på alvor og ikke avfeie det som tull og tøys. Vi forventer at gutter og jenter behandler hverandre med respekt og omtaler hverandre på en skikkelig måte.

Tilslutt Mangfold

I Norge bor mennesker med bakgrunn fra land over hele verden. Vi har et godt samhold uansett hvilken hudfarge vi har: hvit, brun, gul eller oransje. Det jeg liker så bra med Norge er at vi hilser på hverandre på fjellet, har fin natur og at det finnes like muligheter for alle. I Norge er det lov å være seg selv uten å være redd for å bli mindre respektert. Husk at mangfold er det som er unikt med hver og en av oss. Ikke bare det som er synlige forskjeller. Vi skal fortsette å ta vare på forskjellene og mangfoldet som representerer oss og som særpreger oss. Vi må også fortsette å jobbe for at alle skal ha det bra.

Til slutt vil jeg oppfordre alle til å ta godt vare på hverandre. Jeg håper dere alle får fantastisk fin 17. mai!

Tusen takk for oppmerksomheten.

17.mai
fantastisk 17.mai-markering
17.mai
fantastisk 17.mai-markering
17.mai
17.mai