DKS-2 og 4.trinn: Å bekjempe kjempene

Ti. 19.11.

9:0013:00

Kulturbiblioteket

Fortellerteater om en liten samejente må bekjempe den store, sterke Staaloe og hans kone Rovtehke som er blodtørstig og farlig. Rovtehke har et langt jernrør som hun bruker å suge livet av folk. Derfor må samejenta være både lur og forsiktig.

Velkommen til vårt andre fortellerteater om Staaloe. Staaloe er en sentral mytologisk skikkelse i samisk fortellertradisjon. Han representerer alle menneskelige svakheter som vi skal lære å håndtere som barn. Derfor brukes han som representant for kaos- kreftene i verden. Samtidig er han en av «de andre», de som kommer uten ifra og som ikke forstår noe om samisk natur og tradisjon.

Med forestillingen om Staaloe og hans kone Rovtehke, ønsker vi å gi vårt bidrag til å holde den samiske forteller tradisjonen ved live. Nå maner vi frem kjempene for å lære folkevett og forstand – Sàpmis største fiender og blodsugere!

Etter forestillingen vil eleven få forestillings programmet, der det også er en ordliste. Forestillingen spilles på norsk , med enkelte sørsamiske replikker og uttrykk.

Forberedelse

Vi vil anbefale enten i forkant eller i etterkant av forestillingene at elevene kan lese andre historier om Staaloe. Litteratur anbefalinger:-Birkeland, Kirsti ”Stalloer tror at månen er et bål” Cappelens forlag 1986-Brita Pollan, Samisk beretninger, -Sølvmånen  av Sissel Horndal.   Norsk (bokmål), 2016-Sølvbrura,  av Vigdis Ellingsen

Lenker

www.asteatere.no